Geavanceerd zoeken

Lichttherapie

Lichttherapie is een behandelingsmethode die wordt ingezet tegen klachten behorend bij winterdepressie of voorjaarsdepressie. Deze aandoeningen ontstaan vanwege een tekort aan daglicht, dat mensen nodig hebben voor een gezond dag- nachtritme. Lichttherapie vult het tekort aan daglicht aan, waardoor de klachten sterk zullen verminderen.

Lichttherapie is vooral effectief tegen klachten behorend bij winterdepressie. Deze klachten zijn bijvoorbeeld moeheid, futloosheid, somberheid, apathie en een sterk toegenomen behoefte aan slaap. Veel mensen zeggen in de winter uren langer te slapen, zonder uitgerust wakker te worden. In de andere seizoenen hebben zij hier geen last van. Zulke mensen kunnen veel baat hebben bij lichttherapie.

Winterdepressie kan behoorlijk vergaande gevolgen hebben. Veel mensen hebben ’s winters wat minder energie en meer behoefte aan slaap. Bij een winterdepressie gaat dit echter verder en kan de carrière, studie of relatie er onder lijden. De futloosheid en behoefte aan slaap kunnen zo sterk zijn dat er weinig productiviteit meer is. Dit wordt in de beroepsomgeving en thuis vaak niet gewaardeerd of zelfs geaccepteerd. Lichttherapie kan het energieniveau dermate opkrikken dat normaal functioneren weer mogelijk is.

Lichttherapie tegen winterdepressie kan thuis plaatsvinden met behulp van een daglichtlamp. De lichttherapie kan dagelijks plaatsvinden voor een gewenste tijdsduur. De wijze van lichttherapie is afhankelijk van de ernst van de klachten en de soort lichttherapielamp die gebruikt wordt.

Lichttherapie werkt, omdat het effectief is tegen de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit hormoon geeft het lichaam het signaal om in rust te gaan. Wanneer men te weinig daglicht krijgt kan een teveel aan melatonine ontstaan. Het lichaam krijgt dan steeds het signaal in rust te moeten gaan, waardoor u zich nooit uitgerust en fit voelt. Lichttherapie remt de aanmaak van melatonine, waardoor het dag- nachtritme zich herstelt en u meer energie krijgt.

1 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren
  1. Lanaform Luminescence

    Lanaform Luminescence

    € 99,95

    Ideaal voor het behandelen van een winterdepressie of voor extra energie tijdens de donkere dagen. Deze lichttherapie lamp kunt u liggend of staand gebruiken.

    Meer info

1 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren